
PACEM
El PACEM és el CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) de l’Alt Empordà. Que té centre a Figueres, i que el 2012 va inaugurar un nou servei a Roses.
El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç PACEM, forma part de la Xarxa Bàsica de Serveis Social de Responsabilitat Pública del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
El PACEM atén, de forma gratuïta, la població infantil de la Comarca de l’Alt Empordà que presenta trastorns en el seu desenvolupament o que es troba en la situació de risc de patir-los, independentment de quina en sigui la causa (neurològica, sensorial, psicològica o social). El PACEM atén infants de fins a 4 anys amb trastorns en el desenvolupament o risc de patir-los.
“Atenció Precoç fa referencia en el conjunt d’actuacions de caire preventiu, de detecció, diagnòstic i d’intervenció terapèutica, de caràcter interdisciplinari, que engloba des del moment que l’infant neix fins que compleix el sis anys.” (decret 261/2003).
L’equip multidisciplinari del PACEM està format per 1 pediatre (especialista en neurologia infantil), 2 psicòlegs (un d’ells amb responsabilitat de coordinador tècnic), 2 psicòlegslogopedes, 2 fisioterapeutes, 1 assistent social, 1 personal de direcció, administració i serveis.
En el PACEM si adrecen els infants que es troben en situacions com aquestes:
-
Infants que en condicions normals no necessiten aquesta atenció, però el medi familiar i social en què viuen poden fer-la necessària.
-
Infants que en condicions normals no arriben a un desenvolupament adequat a la seva edat i, per tant, necessiten una atenció per aconseguir-ho.
-
Infants que presenten malformacions evidents, defectes congènits, lesions cerebrals de qualsevol origen i d’altres anomalies
-
Es prioritza l’atenció als infants de menys de tres anys i als infants amb efectuació greu, sens perjudici del caràcter universal dels serveis d’atenció precoç.
-
La forma d’accés en aquest servei pot ser per derivació d’altres dispositius o professionals (sanitat, ensenyament, serveis socials...) o per iniciativa familiar.
Per tal de complir amb els seus objectius el PACEM realitza les següents funcions: fer el diagnòstic de l’avaluació global de la problemàtica de l’infant i la seva família; informar, orientar, donar suport i assessorar a la família; efectuar l’avaluació continuada, és a dir, fer un seguiment de l’evolució de l’infant; fer la intervenció terapèutica a l’infant i al seu entorn de manera individualitzada; orientació i suport a les escoles d’educació infantil, és a dir, col·laborar amb els altres serveis de la zona; col·laborar amb els programes de prevenció i detecció i fa tasques de recerca, docència i formació.
La directora del PACEM es la senyora Antònia Pérez.
